Van harte welkom in mijn therapiepraktijk! Ik heb veel ervaring in het begeleiden van mensen die een beroep op mij deden vanwege vaak hartverscheurende situaties:
- verlies van geliefde(n) door dood of echtscheiding,
- verlies van eigen gezondheid
- ongeluk of ziekte van partner, kind of andere dierbare
- seksueel misbruik
- pesten en/ of machtsmisbruik thuis of op het werk
- emotionele verwaarlozing of mishandeling in de eigen jeugd
Ieder heeft zijn of haar eigen verhaal. Gemeenschappelijk is dat alle mensen die ik begeleid, gebukt gaan onder een vorm van emotionele pijn. Pijn die is ontstaan door verlies of traumatische ervaringen. Pijn die op verschillende manieren tot uiting kan komen en gezondheidsklachten geeft. Hoe heftig de ervaring ook is, in de therapie ervaren mensen dat de combinatie van het praten over de ervaringen en het luisteren en/of spelen van muziek hen verder helpt. Het helpt hen manieren te vinden in het omgaan met de pijn, zodat ze ook weer aandacht kunnen richten op de toekomst.
In de therapie bied ik ruimte en plek om aandacht te geven aan ingrijpende verlieservaringen. Vooral mensen die het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten zijn bij mij op het juiste adres. Vergelijk het met fysiotherapie, waar je naar toe gaat met vastzittende spieren. Als je emoties vastzitten, kan muziektherapie wonderen verrichten. Maar ook als je overspoeld wordt door emoties. Muziektherapie kan helpen om weer in balans te komen.
Voor iedereen die kan (of kon) genieten van het luisteren naar muziek of dansen is muziektherapie een laagdrempelige therapie. Naar muziek luisteren kan helpen om spanningen los te laten en emoties toe te laten. Samen verkennen we welke muziek bij jou aansluit. Het (eventueel samen met de therapeut) luisteren naar muziek is voor sommige mensen dan ook een belangrijk onderdeel van de therapie.
Als je zelf ervaring hebt met het bespelen van een instrument, ben je misschien nieuwsgierig hoe je met je eigen spel meer kunt verbinden met je binnenwereld en je emoties. Ook al kun je maar een paar akkoorden spelen, dat kan al genoeg zijn. In de therapie kijk ik vooral wat aansluit bij jouw muzikale ervaring en interesse. Het gaat niet om “mooi” of “goed” kunnen spelen. Het gaat er om dat je in de muziek emoties tot uiting brengt die in een gewoon gesprek verborgen blijven. Het gebeurt vaak dat mensen in de therapie de helende werking ontdekken van hun eigen stem of instrument.
Mensen beschikken over een zelfherstellend vermogen. In de therapie wordt dit vermogen aangesproken. Vergelijk het met hoe een plant pas kan groeien in voedzame aarde, gecombineerd met liefdevolle verzorging.
De therapie draagt eraan bij dat je veerkracht zich herstelt.