Een verrassende manier om trauma te verkennen

In mijn opleiding voor muziektherapie maakte ik kennis met de Muzikale Sculptuur methode. Ik was hierdoor zo gefascineerd dat ik besloot om workshops te volgen in 2018 bij Jacq Verburgt  die deze methode introduceerde in Nederland. Mijn meest recente kennis op het gebied van traumabehandeling deed ik op in een training bij traumadeskundige  Professor Bessel van der Kolk (2021) In deze training werd ik bevestigd in mijn vermoeden dat de muzikale sculpturen een uitermate geschikte en laagdrempelige methode  is om in beeld te brengen welke verschillende elementen een rol spelen bij vastzittend trauma.

Ik bied het werken met muzikale sculpturen aan als je meer zicht wilt krijgen op situaties of vragen die je hebt over ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Het kan ook zijn dat er een zwarte bladzijde is in je leven, die je meer wilt integreren in je levensverhaal.

Bij het werken met muzieksculpturen volgen we een stappenplan waarbij een beeld( sculptuur) in de ruimte wordt neergezet. Hierbij heeft de cliënt zoveel mogelijk zelf regie. Elk instrument representeert een element dat een rol speelt bij het trauma. Zo zie je in één oogopslag wat er  meespeelt en welke plaats alle elementen in het geheel hebben.

Door samen met de therapeut op de verschillende instrumenten te spelen, wordt het effect hiervan hoor- en voelbaar. Dit kan (vastzittende) gevoelens oproepen die toegelaten willen worden. Dit (stapsgewijs) toelaten helpt bij het loslaten van de emotionele lading die het trauma vaak heeft. Vervolgens kunnen we mogelijkheden tot verandering ontdekken en daarmee gaan experimenteren. De nadruk ligt op doen en niet op lange gesprekken.

Voor het bespelen van de instrumenten is geen muzikale ervaring nodig. De instrumenten en de wijze waarop ze onder begeleiding van de therapeut bespeeld worden, vragen geen oefening of muzikale kennis vooraf.

Deze methode kan ook ingezet worden naast een andere behandeling b.v. bij psychotherapie.

Ik leerde vooral veel over trauma dankzij talloze cliënten die ik in de afgelopen 30 jaar begeleidde en behandelde n.a.v ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Daarnaast heb ik me laten inspireren door de Opleiding Muziektherapie, Hypnotherapie, (leer)therapieën en supervisie.